Običaji

Kolo bijelih maškara

Hello world!

Kolo gorjanskih ljelja

Hello world!

Kumpanija Vela Luka

Hello world!

Kumpanija Blato

Hello world!

Kumpanija Smokvica

Hello world!

Kumpanija Pupnat

Hello world!

Kumpanija Čara

Hello world!

Moreška

Hello world!

Kolo lijepih maškara

Hello world!

Pokladarsko kolo

Hello world!

Lastovski poklad

Pokladno razdoblje na otoku Lastovu počinje blagdanom Sv. Antuna 17. siječnja i traje do Čiste srijede. Iznimno, ako se tako pokladarsko društvo dogovori, balo (plesne večeri koje se održavaju samo u pokladno vrijeme) može početi već od blagdana Sv. Tri kralja. Na Sv. Antuna, bez obzira koji je to dan u tjednu, održava se prvo… Pročitaj sve »

Ophod gorjanskih ljelja

Običaj ljelja je proljetni ophod koji se održava jednom godišnje, na katolički blagdan Duhova. Crkva tada obilježava silazak Duha Svetoga na Mariju i apostole. Duhovi ili Pedesetnica slave se 50 dana nakon Uskrsa i dolaze između 10. svibnja i 13. lipnja. Blagdan se slavi dva dana: nedjeljom (Duhovi ili Dovi, prvi dan Duhova) i ponedjeljkom… Pročitaj sve »

Dan Sv. Todora, zaštitnika grada Korčule

Tekst je u pripremi :)

29.July
LOKALITET
Korčula

Blagdan Sv. Vincence, zaštitnice Blata

Glavni godišnji javni nastup Viteškog udruženja je 28. travnja, na dan sv. Vicence. Tada se Kumpanjija igra po izvornim pravilima. Pripreme za taj dan traju mjesecima. Igrači se svakodnevno uvježbavaju, provjerava se i obnavlja nošnja, popravljaju mačevi… Dan prije samog nastupa, oko 18h, bubnjar (tamburlo) je na plokati. Netom sa zvonika završi zvonjava ˝Zdravo Marije˝… Pročitaj sve »

28.April
LOKALITET
Blato

Blagdan Gospe od sniga

Tekst je u pripremi :)

05.August
LOKALITET
Pupnat

Blagdan Gospe Kandalore

Tekst je u pripremi :)

02.February
LOKALITET
Smokvica

Blagdan sv. Petra

Tekst je u pripremi :)

29.June
LOKALITET
Čara

Ophod bijelih maškara u zadnju nedjelju poklada

Bijeli maškari naziv su pokladnog običaja mjesta Putnikovići na poluotoku Pelješcu. Običaj se zasniva na legendi, koja potječe iz doba vojnih pohoda na ovim područjima (spominjala se turska vojska, no ta činjenica nije potvrđena). Ovim prostorima su prolazile brojne vojske te su mnogi Pelješčani bili zarobljeni i odvedeni. Među njima je bio i mladić iz Putnikovića,… Pročitaj sve »

07.February
LOKALITET
Putnikovići

Blagdan sv. Josipa

Tekst je u pripremi :)

19.March
LOKALITET
Vela Luka

Blagdan sv. Roka

Blagdan zaštitnika Postrane, svetog Roka, jedan je od najvažnijih javnih događaja u godišnjem kalendaru ovog žrnovskog zaseoka. Slavi se 16. kolovoza, dan nakon Vele Gospe. U središtu događaja je svečana misa koja se održava u predvečerje ispred crkve svetog Roka. Svečani obred uključuje procesijun (knjiž. procesija) koji u kružnom obliku prolazi kroz zaseok pronoseći ulicama… Pročitaj sve »

16.August
LOKALITET
Žrnovo


Na vrh