Ophod bijelih maškara u zadnju nedjelju poklada

Bijeli maškari naziv su pokladnog običaja mjesta Putnikovići na poluotoku Pelješcu. Običaj se zasniva na legendi, koja potječe iz doba vojnih pohoda na ovim područjima (spominjala se turska vojska, no ta činjenica nije potvrđena). Ovim prostorima su prolazile brojne vojske te su mnogi Pelješčani bili zarobljeni i odvedeni. Među njima je bio i mladić iz Putnikovića, koji je bio prislijen ostaviti svoju zaručnicu. Na rastanku je od djevojke tražio zakletvu na vjernost, što je ona i napravila. Prolazili su dani, a djevojka nije znala ništa o svom mladiću. Obilazili su je mnogi prosci, no ona ih je odbijala čekajući svog zaručnika. Nakon dugo vremena mladić je pobjegao iz zarobljeništva i pronašao put do Putnikovića; bilo je vrijeme karnevala ili poklada. S maskom na licu došao je u dom svoje zaručnice da se uvjeri u njenu vjernost, te, uvjerivši se u to, okupio svatove i odredio dan vjenčanja. Na dan vjenčanja okupilo se maskirano društvo sa sabljama i došlo po djevojku.

Ta legenda i danas živi. U pretpokladno doba u mjestu Putnikovići okuplja se muška družina kako bi uvježbala ples bijelih maškara. U pokladnu nedjelju (nedjelja prije velikih ili završnih poklada) na dogovorenom mjestu družina se oblači u bijela odijela, po čemu su maškari i dobili ime. Složeni u parove kao svadbena povorka, bijeli maškari obilaze zaseoke Putnikovića po već određenom redu. S njima putuje i jedan od uglednijih muškaraca iz mjesta koji nije maskiran, te iz kubure najavljuje dolazak i odlazak povorke maškara. Barkajtar je na čelu povorke te, kada dođe u selo, barjak predaje domaćinu sela na čuvanje tijekom izvođenja plesa. Nakon što se odrade ritualne radnje, ples započinje. Nakon plesa bijeli maškari otkrivaju svoja lica i zaplešu polku s djevojkama odjevenim u narodnu nošnju. Nakon polke, domaćini pozivaju maškare da im se pridruže za stolom punim jela vrijednih domaćica, koji su pripremljeni upravo njima u čast. Potom pucanj iz kubure najavljuje odlazak u iduće selo gdje se sve isto iznova odvija.

Autor: Valentina Vitković


Lokalitet
Putnikovići

Putnikovići su slikovito mjesto u središnjem dijelu poluotoka Pelješca, 17 km sjeverozapadno od Stona, na nadmorskoj visini od 156 m. Broji oko 360 stanovnika. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, uzgojem vinove loze, ribarstvom, školjkarstvom, ali i turizmom. Samo mjesto je podijeljeno na više zaselaka od kojih se neki nalaze iza obližnjih brežuljaka, a neki su… Pročitaj sve »

07.

February

2016.

Ples
Kolo bijelih maškara

Na poluotoku Pelješcu se u vrijeme poklada u Putnikovićima izvodi mačevni ples – kolo bijelih maškara ili bal u maškare. Ples izvodi muška maskirana skupina tzv. bijele maškare, pleše se u obliku kontaradance, odnosno, u dva nasuprotna reda. Polovica bijelih maškara glumi ženske, a druga polovica muške uloge u pokladnoj svadbenoj povorci i plesu. Mačeve… Pročitaj sve »

Nositelj
KUD Putniković

Kulturno umjetničko društvo „Putniković“ osnovano je 1996. godine. Iste godine je obnovljen stari pokladni običaj Ophoda bijelih maškara, koji se prije toga posljednji put održao 1964. godine. Društvo broji oko 50 aktivnih članova, većinom mlađe populacije iz malog mjesta Putnikovići. Otkada je osnovano Kulturno umjetničko društvo „Putniković“, bilježi brojne zapažene nastupe. Svake godine se u… Pročitaj sve »

Uloge
Pucač iz kubure

Pucač iz kubure je mještanin koji ima kuburu. On prati povorku bijelih maškara tijekom ophoda po selima te pucnjem iz kubure najavljuje njihov dolazak u selo i odlazak iz sela. Već dugi niz godina to je mještanin Tonći Vitković.

Miješničar

Predvodi povorku bijelih maškara.  Tijekom kola bijelih maškara svira na mijehu ili miješnicama, a polku prati svirkom na lijerici.

Mlada

Mlada je jedina istaknuta uloga u ženskim maškarama. Odjevena je u ružičastu košulju i bogato ukrašena zlatnim nakitom (ogrlice i narukvice). U povorci bijelih maškara ide u paru s mladoženjom.

Mladoženja

Mladoženja je također uloga u muškim maškarama. Odjeven je u  bijelo odijelo, a preko prsiju nosi vezanu ljubičastu ili modru maramu bogato oslikanu cvjetnim uzorkom. U povorci bijelih maškara ide u paru s mladom.

Redar

Redar je druga uloga u muškim maškarama. Odjeven je u bijelo odijelo, a na hlačama duž nogavica ima crvenu usku traku. Njegov zadatak je održavanje reda u povorci bijelih maškara te se na njegov znak izvode ritualne radnje (predstavljanje mladoženje i mlade) prije samog plesa.

Barjaktar

Barjaktar je prva uloga u muškim maškarama. Odjeven je u crveno odijelo. Nosi barjak u ophodu i do početka plesa kada ga daje domaćinu na čuvanje. Po završetku plesa barjak  ponovno preuzima i iza miješnjičara predvodi povorku u ophodu.

Korisni linkovi

Na vrh