Kolo lijepih maškara

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesačice su međusobno povezane rupčićima tako da jedna drži jedan, a druga drugi kraj rupčića.

Kolo lijepih maškara, veljača 2010. (foto: Stjepan Tafra)

Kolo lijepih maškara, veljača 2010. (foto: Stjepan Tafra)

Rupčići su prema povjesničarima plesa zapravo supstituti za mačeve, ukoliko postoji strukturalno-prostorna shema osnovnih plesnih oblika karakteristična za lančane plesove s mačevima. Uglavnom lančane plesove, s mačevima kao i one s rupčićima izvode isključivo muškarci jer su to nekada bili plesovi cehovskih udruženja. Lančani ples lastovskih lijepih maškara jedinstven je prema tomu što je isključivo ženski.

Kolo lijepih maškara lančani je ples s rupčićima koji izvode lijepe maškare isključivo na pokladni utorak u mjestu Lastovu.

Kolo lijepih maškara sastoji se od četiri figure s ponavljanjima. Figure su vrlo slične figurama pokladarskog kola, samo prilagođene izvedbi s rupčićima.

Preuzeto iz: Lastovski poklad: plesno-etnološka studija, dr. sc. Iva Niemčić – Zagreb, 2011.


Sudionici
Običaj
Lastovski poklad

Pokladno razdoblje na otoku Lastovu počinje blagdanom Sv. Antuna 17. siječnja i traje do Čiste srijede. Iznimno, ako se tako pokladarsko društvo dogovori, balo (plesne večeri koje se održavaju samo u pokladno vrijeme) može početi već od blagdana Sv. Tri kralja. Na Sv. Antuna, bez obzira koji je to dan u tjednu, održava se prvo… Pročitaj sve »

17.

Veljača

2015.

Lokalitet
Lastovo

Lastovo je otok u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Nalazi se 14 km prema jugu od otoka Korčule. Otok je dug oko 10 km, a širok 5,8 km. Najviši vrh otoka je Hum (417 m). Površina otoka je 41 km2. Upravnom podjelom pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naseljen je u kontinuitetu već nekoliko tisuća godina. Prvi poznati stanovnici… Pročitaj sve »

Nositelj
Udruga “Lastovski poklad”

Grupa mještana otoka Lastova, zaljubljenika u Lastovski poklad, svjesna vrijednosti ovog jedinstvenog običaja odlučila je osnovati dobrovoljnu udrugu „Lastovski Poklad“. Udruga „Lastovski poklad“ je osnovana na osnivačkoj sjednici održanoj dana 05. travnja 2009. godine i udruga trenutno broji oko 100-ak članova. Ciljevi Udruge su organiziranje i  provođenja običaja Lastovskog poklada, čuvanje i njegovanje tradicije i… Pročitaj sve »

Uloge
 • Lijepe maškare

  Povorku lijepih maškara čine uglavnom žene, nešto manje djeca, rodom s Lastova ili udane za Lastovce i žive u Lastovu. U povorci hodaju posve jednako odjevene po dvije žene – u parovima, često prijateljice ili rođakinje. Svaki par sebi smišlja i šije kostim koji se u pravilu odijeva samo jednom, na pokladni utorak. Kostimiraju se… Pročitaj sve »

 • Crni i bijeli oficiri

  Skupina muškaraca odjevenih u crne i bijele oficire čuva red i nadgleda povorku lijepih maškara obilazeći s njima selo. Tvorevina su novog doba odnosno od austrijske vladavine na Lastovu, i koriste uniforme austrijske vojske. Na važnijim mjestima u selu oficiri vode kolo lijepih maškara.

 • Kolovođa lijepih maškara

  Kod lijepih maškara kolovođe su prvi par žena. To su dvije žene koje je izabralo pokladarsko društvo. One već kao djevojčice sudjeluju u lijepim maškarama i vrsne su plesačice. Njihova uloga i autoritet važni su unutar skupine lijepih maškara, odnosno vrijede samo za žene u povorci.

 • Sanatur

  Svirač lire.

 • Kapo sale

  Kapo sale je osoba koja vodi računa o organizaciji poklada i to ne samo u sali kako mu ime govori. On je odgovoran za red i disciplinu općenito te za poštivanje redoslijeda zbivanja. Tu mu ulogu dodjeljuje pokladarsko društvo koje broji od 100 do 150 članova i koje ga je dužno slušati, poštivati i pomagati… Pročitaj sve »

Video sadržaj: Završno kolo I, veljača 2009.

Video sadržaj: Završno kolo II, veljača 2009.


Na vrh