Vela Luka

Vela Luka se nalazi na zapadnom dijelu otoka Korčule, u zaljevu dugom 9,2 km, jednom od najboljih sidrišta na istočnoj obali Jadrana. U široj okolici su slikoviti otočići, duboke uvale, strmo odsječene hridi i plodne pitome zaravni, što ovaj kraj čini mjestom pogodnim za život, i mogućnost odmora. Danas je Vela Luka miran mediteranski gradić , okrenut tradicionalnoj poljoprivredi,ribarstvu i turizmu. Ljepota krajolika i neiskvarena priroda pogodne su za turizam. Okolicu odlikuje pitom, brežuljkasti reljef, a najviše brdo je Hum (376m). Na prostoru općine Vela Luka nema većih obradivih  površina, osim  desetak kraških udolina, a iznimka je Blatsko polje, nekoliko kvadratnih kilometara prostrana zaravan, važna, između ostalog i za vodoopskrbu.

Na vrlo rasprostranjenom terasastom  antropogenom tlu održala se jedino kultura masline pa su sunčane velolučke padine nadaleko poznate po urednim maslinicima i kvalitetnom ulju.  Ostaci autohtone vazdazelene šume češvine, planike i ostali sastojci degenerirane sredozemne makije sačuvani su samo na teško pristupačnim lokacijama.

Činjenicu da je najrazvijenije mjesto na hrvatskim otocima, Vela Luka može zahvaliti tome da su se njeni stanovnici dugi niz godina bavili brodogradnjom, pomorstvom, ribarstvom i poljoprivredom. Niz čamaca i opreme za spašavanje razvijen je u Veloj Luci. Luške koćarice su i danas medju najljepšima na Jadranu. Okrenutost brodogradnji uvjetovala je i obrazovanje u tehničkim strukama pa luških brodograditelja i srodnih struka ima i na mnogim fakultetima.

Osim razvijenog društvenog i kulturnog života Vela Luka posjeduje, za otočke prilike, visok stupanj infrastrukture uređenosti. Od ustanova postoje osnovna i srednja škola, dječji vrtić, Dom zdravlja, bolnica Kalos, Dom umirovljenika, Centar za kulturu, potrebno je spomenuti i redovne trajektne, katamaranske i autobusne linije, Luško lito, Regatu na sv. Ivana, dalmatinske klape, Kumpaniju i športske klubove.

 

Običaj
Blagdan sv. Josipa

Tekst je u pripremi :)

Ples
Kumpanija Vela Luka

Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima u kojima je mačevanje sporedno ili ga uopće nema, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki plesač drži vršak mača onog ispred ili iza sebe. Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju različite plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine…. Pročitaj sve »


Na vrh