Pokladarsko kolo

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesači plešu s drvenim mačevima tako da jedan drži dršku svoga mača u desnoj ruci dok drugi drži vrh istoga mača u svojoj lijevoj ruci.

Pokladarsko kolo je lančani ples s mačevima koji se u cijelosti izvodi samo na pokladni utorak u mjestu Lastovu. Izvode ga muškarci odjeveni u pokladarske uniforme. Uz kolovođu, najvažniji čovjek zaslužan za uspješnu izvedbu kola je svirač lire, sonatur. “Na znak lire” počinje pokladarsko kolo, a promjenom figura, naizmjence se sviraju dvije osnovne melodijske linije.

Pokladarsko kolo nakon culjanja, ožujak 2011. (foto: Stjepan Tafra)

Pokladarsko kolo nakon culjanja, ožujak 2011. (foto: Stjepan Tafra)

Kolo se sastoji od devet figura koje se ponavljaju:

voltavanje na mjestu uz kucanje sabji

pasa prima dva puta uz kucanje sabji

hitanje za sabje i okretanje na lijevu i na desnu stranu

soto

soto uz preskakanje sabji

– kolovođa “preko glave”

– ulaženje u spož – kolovođa krene, pokladari se drže za sabje i izlaze iz spoža

spož okolo Poklada koji je na tovaru, pokladari molavaju sabje i drže ih na glavi Poklada, izlaze iz spoža škermom

– ponovno ulaženje u spož škermom oko Poklada i izlaženje iz spoža hvatajući se za sabje

Preuzeto iz: Lastovski poklad: plesno-etnološka studija, dr. sc. Iva Niemčić – Zagreb, 2011.


Sudionici
Običaj
Lastovski poklad

Pokladno razdoblje na otoku Lastovu počinje blagdanom Sv. Antuna 17. siječnja i traje do Čiste srijede. Iznimno, ako se tako pokladarsko društvo dogovori, balo (plesne večeri koje se održavaju samo u pokladno vrijeme) može početi već od blagdana Sv. Tri kralja. Na Sv. Antuna, bez obzira koji je to dan u tjednu, održava se prvo… Pročitaj sve »

17.

Veljača

2015.

Lokalitet
Lastovo

Lastovo je otok u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Nalazi se 14 km prema jugu od otoka Korčule. Otok je dug oko 10 km, a širok 5,8 km. Najviši vrh otoka je Hum (417 m). Površina otoka je 41 km2. Upravnom podjelom pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naseljen je u kontinuitetu već nekoliko tisuća godina. Prvi poznati stanovnici… Pročitaj sve »

Nositelj
Udruga “Lastovski poklad”

Grupa mještana otoka Lastova, zaljubljenika u Lastovski poklad, svjesna vrijednosti ovog jedinstvenog običaja odlučila je osnovati dobrovoljnu udrugu „Lastovski Poklad“. Udruga „Lastovski poklad“ je osnovana na osnivačkoj sjednici održanoj dana 05. travnja 2009. godine i udruga trenutno broji oko 100-ak članova. Ciljevi Udruge su organiziranje i  provođenja običaja Lastovskog poklada, čuvanje i njegovanje tradicije i… Pročitaj sve »

Uloge
 • Kolovođa pokladara

  Glavni i odgovorni za ples su kolovođe. Kolovođu pokladara izabire pokladarsko društvo. On mora biti vrstan plesač između 40 i 50 godina i imati autoritet budući da je odgovoran za sve pokladare. I kolovođa ima svoga para tzv. drugog kolovođu, čija je uloga savjetovati prvoga, jer, kako sami kažu, „uvijek bolje vidi onaj koji je… Pročitaj sve »

 • Sanatur

  Svirač lire.

 • Pokladar

  Lastovac (rođen na Lastovu ili mu je barem jedan od roditelja rođeni Lastovac) na pokladni utorak odijeva pokladarsku odoru i postaje pokladar, spreman i voljan poštivati sve regule običaja i svoje starije vođe.

 • Kapo sale

  Kapo sale je osoba koja vodi računa o organizaciji poklada i to ne samo u sali kako mu ime govori. On je odgovoran za red i disciplinu općenito te za poštivanje redoslijeda zbivanja. Tu mu ulogu dodjeljuje pokladarsko društvo koje broji od 100 do 150 članova i koje ga je dužno slušati, poštivati i pomagati… Pročitaj sve »

Video sadržaj: Završno kolo I, veljača 2009.

Video sadržaj: Završno kolo II, veljača 2009.


Na vrh