Blato

Blato na Korčuli općina je u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Korčuli i administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U sastavu općine nalaze se 2 naselja, to su: Blato i Potirna.

Blato je najstarije naselje na otoku Korčuli, smješteno po sredini zapadnog dijela uz istoimeno krško polje. Po tom polju koje je poplavljivalo je i mjesto dobilo ime. Do 1911. godine Blatsko polje bilo je povremeno poplavljivano, tako da je stvaralo jezero koje je isušeno izgradnjom melioracijskih kanala i tunela za odvodnju vode u more na sjevernoj obali. Time se stvorio uvjet za još uspješnije iskorištavanje plodnog Blatskog polja.

Samo mjesto smjestilo se oko ravnog područja nazvanog Zlinje i po okolnim brežuljcima. Zlinje je ujedno i najpoznatija ulica u Blatu, s poznatim drvoredom lipâ i obližnjim parkom, koji pružaju izuzetan hlad tijekom ljetnih mjeseci.

Ukupna površina Općine iznosi 89,28 km2. Općina Blato ima izlaz na more na obje strane otoka. Na sjevernoj se obali proteže od uvale Sprtiška na zapadu do uvale Babina na istoku, a na južnoj obali od uvale Slatina na zapadu do Vinačca na istoku. Nekada glavna luka Blata, Prigradica, smještena je oko 3 km prema sjeveru.

Na području Općine dominiraju velika obrađena polja, a padine okolnih brda i brežuljaka zasađene su maslinom i vinovom lozom. Na području Općine Blato postoji jedinstven spomenik ljudskom radu, suhozidi koji su nekada služili kao granice obradivih polja. Procjenjuje se da njihova duljina prelazi Zemljin opseg.

Običaj
Blagdan Sv. Vincence, zaštitnice Blata

Glavni godišnji javni nastup Viteškog udruženja je 28. travnja, na dan sv. Vicence. Tada se Kumpanjija igra po izvornim pravilima. Pripreme za taj dan traju mjesecima. Igrači se svakodnevno uvježbavaju, provjerava se i obnavlja nošnja, popravljaju mačevi… Dan prije samog nastupa, oko 18h, bubnjar (tamburlo) je na plokati. Netom sa zvonika završi zvonjava ˝Zdravo Marije˝… Pročitaj sve »

Ples
Kumpanija Blato

Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima u kojima je mačevanje sporedno ili ga uopće nema, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki plesač drži vršak mača onog ispred ili iza sebe. Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju različite plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine…. Pročitaj sve »


Na vrh