Čara

Čara je naselje u sastavu Grada Korčule, Dubrovačko-neretvanska županija. Nalazi se u unutrašnjosti otoka Korčule.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 566 stanovnika te 189 obiteljskih kućanstava.

Ovo tipično staro naselje vinogradara s oko 700 žitelja udaljeno od grada Korčule cestom 25 km nalazi se uz glavnu otočnu prometnicu. Izgrađeno je na južnoj padini brijega podno kojega se prostire veliko, plodno polje s vinogradima. Tu se uzgaja posebna vrsta grožđa – Pošip. U mjestu je i vinarski podrum gdje se proizvodi istoimeno glasovito vino.

U središtu naselja uz cestu stoji župna crkva sv. Petra iz 15. stoljeća, višekratno pregrađena, a njezin zvonik je završen osamdesetih godina 20. stoljeća. Na malom popločanom trgu pred crkvom raste višestoljetni veliki čempres. Kao i u ostalim naseljima otoka i ovdje u obližnjoj morskoj uvali Zavalatici bili su utvrđeni ljetnikovci korčulanskih posjednika i plemića.

U polju sred vinograda je mjesno staro i novo groblje sa zavjetnom crkvom Gospe Carskog polja iz 14. stoljeća koja je sadašnji oblik dobila u baroku. Na njezinom oltaru je predela s reljefnim prizorima iz života Bogorodice. Te kasnogotičke alabasterne (nekada obojene) reljefe engleskog podrijetla – radionica Nothinghem iz 15. stoljeća po tradiciji je u nedaleku uvalu Čavića luku naplavilo more, a postoji i legenda o njihovu čudesnom dolasku u Čaru. Crkva je središnje hodočasničko svetište otoka Korčule: na blagdan sv. Jakova 25. srpnja ovdje je velika svečanost kad se na zavjetnoj procesiji koja obilazi cijelo Čarsko polje nosi lik Bogorodice s oltara, a prati je mnoštvo puka s cijelog otoka.

Običaj
Blagdan sv. Petra

Tekst je u pripremi :)

Ples
Kumpanija Čara

Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima u kojima je mačevanje sporedno ili ga uopće nema, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki plesač drži vršak mača onog ispred ili iza sebe. Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju različite plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine…. Pročitaj sve »

Korisni linkovi

Na vrh