Gorjani

Selo Gorjani nalazi se u Osječko – baranjskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Mjesto leži na nadmorskoj visini od oko 120 m.

Prvi spomen Gorjana potječe iz isprave hrvatsko – ugarskoga kralja Bele III (IV) od 1244. godine. U toj ispravi spominje se zemlja Gora (terra Gora). Istu zemlju i narod (populi de Garra) spominje i druga kraljeva darovnica od 1269. godine, u kojoj Bela III čitav gorjanski posjed predaje u vlasništvo feudalne obitelji Duružmića, kasnije Gorjanskih. Da se selo brzo i značajno razvijalo pod novim vlastelinima, svjedoče nam povijesni izvori iz 1283. kao possessio Gara (posjed Gorjanski), 1367. kao civitas Gara, a 1386. kao oppidum Gara (trgovište i grad Gorjani). u tom hrvatskom i ugarskom kraljevskom mjestu, Gorjanski uređuje gradski trg, a već prije je tu smješten i dominikanski samostan te kasnije župna crkva i samostan. Od 13. stoljeća na dalje povijest Gorjana pokazuje kontinuirani tok naseljenosti.

Dolaskom turske vlasti u Gorjani, Turci su prvo porušili zatečenu garsku gradinu i dominikanski samostan. Poštedjeli su samo staro kršćansko groblje i tamošnju crkvicu sv. Petra. O veličini i stanovništvu turskih Gorjana nemamo mnogo sačuvanih podataka.

 

 

Običaj
Ophod gorjanskih ljelja

Običaj ljelja je proljetni ophod koji se održava jednom godišnje, na katolički blagdan Duhova. Crkva tada obilježava silazak Duha Svetoga na Mariju i apostole. Duhovi ili Pedesetnica slave se 50 dana nakon Uskrsa i dolaze između 10. svibnja i 13. lipnja. Blagdan se slavi dva dana: nedjeljom (Duhovi ili Dovi, prvi dan Duhova) i ponedjeljkom… Pročitaj sve »

Ples
Kolo gorjanskih ljelja

U kući domaćina slijedi obredna igra, odnosno sve djevojke pjevaju određene pjesme, a kraljevi izvršavaju pojedine naredbe iz tih pjesama, dok kraljice stoje na mjestu. Ako su kraljevi sjedili na stolicama, tada obredna igra počinje pjesmom: Ustante se kralju, ustante se kralju, ljeljo! Kraljevi ustaju sa stolica, nakon toga pjevaju sljedeći stih, a ako nisu… Pročitaj sve »

Korisni linkovi

Na vrh