Kumpanija Blato

Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima u kojima je mačevanje sporedno ili ga uopće nema, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki plesač drži vršak mača onog ispred ili iza sebe. Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju različite plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine. Neke figure karakteristične su za gotovo sve lančane plesove diljem Europe, a neke su pak specifične samo za određeni lokalitet odnosno kumpaniju.

Tekst je u pripremi :)

Arhivske fotografije

Običaj
Blagdan Sv. Vincence, zaštitnice Blata

Glavni godišnji javni nastup Viteškog udruženja je 28. travnja, na dan sv. Vicence. Tada se Kumpanjija igra po izvornim pravilima. Pripreme za taj dan traju mjesecima. Igrači se svakodnevno uvježbavaju, provjerava se i obnavlja nošnja, popravljaju mačevi… Dan prije samog nastupa, oko 18h, bubnjar (tamburlo) je na plokati. Netom sa zvonika završi zvonjava ˝Zdravo Marije˝… Pročitaj sve »

28.

Travanj

2013.

Lokalitet
Blato

Blato na Korčuli općina je u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Korčuli i administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U sastavu općine nalaze se 2 naselja, to su: Blato i Potirna. Blato je najstarije naselje na otoku Korčuli, smješteno po sredini zapadnog dijela uz istoimeno krško polje. Po tom polju koje je poplavljivalo je i mjesto dobilo… Pročitaj sve »

Nositelj
Viteško udruženje “Kumpanjija” Blato

Burna je bila prošlost otoka Korčule. Život naših predaka nije bio lak. Nije im pružio obilje i blagostanje, ali im zato upornosti i volje za rad, za igru i pjesmu nije nikad nedostajalo. I upravo iz takvog teškog života izniklo je ono čime se mi, a i sva buduća pokoljenja, možemo ponositi – bogata kulturna… Pročitaj sve »

Uloge

    Na vrh