Udruga “Lastovski poklad”

Grupa mještana otoka Lastova, zaljubljenika u Lastovski poklad, svjesna vrijednosti ovog jedinstvenog običaja odlučila je osnovati dobrovoljnu udrugu „Lastovski Poklad“.
Udruga „Lastovski poklad“ je osnovana na osnivačkoj sjednici održanoj dana 05. travnja 2009. godine i udruga trenutno broji oko 100-ak članova.
Ciljevi Udruge su organiziranje i  provođenja običaja Lastovskog poklada, čuvanje i njegovanje tradicije i običaja vezanih uz poklad, prikupljanje povijesne građe o pokladu, organiziranje stručnih skupova, predavanja i izložbi, promicanje i poticanje suradnje s umjetničkim, stručnim, prosvjetnim i ostalim Udrugama i ustanovama u cilju očuvanja kulturnih dobara.

Predsjednik: Antun Karlović

Godina osnutka: 2009.

Adresa: Dolac bb, 20290 Lastovo

Telefon: 098 235 126

Web: www.lastovski-poklad.hr

E-pošta: info@lastovski-poklad.hr

Običaj: Lastovski poklad

Plesovi
Pokladarsko kolo

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesači plešu s drvenim mačevima tako da jedan drži dršku svoga mača u desnoj ruci dok drugi drži vrh istoga mača u svojoj… Pročitaj sve »

Kolo lijepih maškara

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesačice su međusobno povezane rupčićima tako da jedna drži jedan, a druga drugi kraj rupčića. Rupčići su prema povjesničarima plesa zapravo supstituti za… Pročitaj sve »


Na vrh