Lastovski poklad 1981

Autor u originalu donosi dva devetnaestostoljetna opisa poklada, Zorin i Lucijanovićev, a nakon kratke usporedbe i osvrta na rukopisne zbirke dvadesetog stoljeća prelazi na svoj doživljaj lastovskog poklada iz 1981. kojem je prisustvovao.

Autor:

Izdavač: Srpska akademija nauka i umetnosti, Balkanološki institut

Mjesto i godina izdanja: Beograd, 1984.

Urednik: Dragoslav Antonijević

Časopis: Folklorni teatar u balkanskim i podunavskim zemljama

Stranice: 159-170

Plesovi
Kolo lijepih maškara

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesačice su međusobno povezane rupčićima tako da jedna drži jedan, a druga drugi kraj rupčića. Rupčići su prema povjesničarima plesa zapravo supstituti za… Pročitaj sve »

Pokladarsko kolo

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesači plešu s drvenim mačevima tako da jedan drži dršku svoga mača u desnoj ruci dok drugi drži vrh istoga mača u svojoj… Pročitaj sve »


Na vrh