Petar Susović

Sudionik je rođen 1954, po zanimanju . Aktivan je od do .

Uloge:

Kapo sale

Kapo sale je osoba koja vodi računa o organizaciji poklada i to ne samo u sali kako mu ime govori. On je odgovoran za red i disciplinu općenito te za poštivanje redoslijeda zbivanja. Tu mu ulogu dodjeljuje pokladarsko društvo koje broji od 100 do 150 članova i koje ga je dužno slušati, poštivati i pomagati… Pročitaj sve »

Pokladar

Lastovac (rođen na Lastovu ili mu je barem jedan od roditelja rođeni Lastovac) na pokladni utorak odijeva pokladarsku odoru i postaje pokladar, spreman i voljan poštivati sve regule običaja i svoje starije vođe.

Kolovođa pokladara

Glavni i odgovorni za ples su kolovođe. Kolovođu pokladara izabire pokladarsko društvo. On mora biti vrstan plesač između 40 i 50 godina i imati autoritet budući da je odgovoran za sve pokladare. I kolovođa ima svoga para tzv. drugog kolovođu, čija je uloga savjetovati prvoga, jer, kako sami kažu, „uvijek bolje vidi onaj koji je… Pročitaj sve »

Ples:

Pokladarsko kolo

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesači plešu s drvenim mačevima tako da jedan drži dršku svoga mača u desnoj ruci dok drugi drži vrh istoga mača u svojoj… Pročitaj sve »

Običaj:

Lastovski poklad

Pokladno razdoblje na otoku Lastovu počinje blagdanom Sv. Antuna 17. siječnja i traje do Čiste srijede. Iznimno, ako se tako pokladarsko društvo dogovori, balo (plesne večeri koje se održavaju samo u pokladno vrijeme) može početi već od blagdana Sv. Tri kralja. Na Sv. Antuna, bez obzira koji je to dan u tjednu, održava se prvo… Pročitaj sve »


Na vrh