Lastovo kroz stoljeća

Knjiga od 595 stranica podijeljena je u dva dijela. Prvi dio sadrži povijesni pregled od naseljavanja otoka do kraja talijanske uprave nad Lastovom 1943. godine. U drugom dijelu autor nas upoznaje sa stanovništvom Lastova i njegovim gospodarstvom, zdravstvom i školstvom, zatim piše o Crkvi i crkvama na Lastovu, o svjetovnom graditeljstvu te nabraja istaknute Lastovce. U poglavlju o društvenomu i privatnom životu Lastovaca piše i o pokladnom zbivanju.

Autor:

Izdavač: Matica hrvatska Lastovo

Mjesto i godina izdanja: Zagreb, 2001.

ISBN: 953-97232-3-X

Plesovi
Kolo lijepih maškara

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesačice su međusobno povezane rupčićima tako da jedna drži jedan, a druga drugi kraj rupčića. Rupčići su prema povjesničarima plesa zapravo supstituti za… Pročitaj sve »

Pokladarsko kolo

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesači plešu s drvenim mačevima tako da jedan drži dršku svoga mača u desnoj ruci dok drugi drži vrh istoga mača u svojoj… Pročitaj sve »


Na vrh