Eduard Bačko

Sudionik je rođen 1975, po zanimanju ugostitelj. Aktivan je od 1984 do danas.

Uloge:

Pokladar

Lastovac (rođen na Lastovu ili mu je barem jedan od roditelja rođeni Lastovac) na pokladni utorak odijeva pokladarsku odoru i postaje pokladar, spreman i voljan poštivati sve regule običaja i svoje starije vođe.

Sanatur

Svirač lire.

Crni i bijeli oficiri

Skupina muškaraca odjevenih u crne i bijele oficire čuva red i nadgleda povorku lijepih maškara obilazeći s njima selo. Tvorevina su novog doba odnosno od austrijske vladavine na Lastovu, i koriste uniforme austrijske vojske. Na važnijim mjestima u selu oficiri vode kolo lijepih maškara.

Ples:

Kolo lijepih maškara

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesačice su međusobno povezane rupčićima tako da jedna drži jedan, a druga drugi kraj rupčića. Rupčići su prema povjesničarima plesa zapravo supstituti za… Pročitaj sve »

Običaj:

Lastovski poklad

Pokladno razdoblje na otoku Lastovu počinje blagdanom Sv. Antuna 17. siječnja i traje do Čiste srijede. Iznimno, ako se tako pokladarsko društvo dogovori, balo (plesne večeri koje se održavaju samo u pokladno vrijeme) može početi već od blagdana Sv. Tri kralja. Na Sv. Antuna, bez obzira koji je to dan u tjednu, održava se prvo… Pročitaj sve »

Sanatur Eduard Bačko, ožujak 2011. (foto: Stjepan Tafra)

Na vrh