Autori

dr. sc. Iva Niemčić

Iva Niemčić diplomirala je godine 1997. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu etnologiju i češki jezik i književnost. Iste godine upisuje poslijediplomski studij etnologije i kulturne antropologije također na Filozofskom fakultetu, kojeg završava 2002. godine obranom magistarskog rada s temom “Ples i rod u lastovskom pokladu”. Godine 2007. brani doktorsku disertaciju pod naslovom “Ples i rod”… Pročitaj sve »

Elsie Ivancich Dunin

Plesna etnologinja rođena je 19. VII. 1935. u Chicagu. Jedna od utemeljiteljica plesne etnologije kao znanstvene discipline u SAD. Kći je hrvatskih iseljenika. Završila Fremont High School u Los Angelesu 1953. Magistarsku tezu Silent Dances of Dinaric Mountain Area: Analysis of Purpose, Form, and Style of Selected Dances, prvu iz područja plesne etnologije, obranila je… Pročitaj sve »

dr. sc. Ivan Ivančan

Etnokoreolog i koreograf, rođen je u Molvama, 15. VI. 1927., a napustio nas je ljeta 2006. Gimnaziju i glazbenu školu polazio u Varaždinu potom u Zagrebu, maturiravši 1945. U Zagrebu 1954. završio studij na Tehničkom, a 1962. etnologiju na Filozofskom fakultetu, gdje je 1965. i doktorirao tezom Podrijetlo i veze korčulanskih kumpanija. Radio u Etnografskom… Pročitaj sve »


dr. sc. Tvrtko Zebec

Rođen 1962., diplomirao etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao na Odsjeku za kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Univerze u Ljubljani, doktorirao na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Tanac na otoku Krku). U Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu zaposlen od 1990., kao znanstveni savjetnik od 2010. Predsjednik je Znanstvenoga vijeća od 2005-2011…. Pročitaj sve »

dr. sc. Ivan Lozica

Ivan Lozica diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1977. magistrirao je na istome fakultetu (smjer književnost), obranivši rad o knjizi Della Poetica hrvatskoga renesansnog filozofa Frane Petrića. Doktorirao je (također u Zagrebu, 1989.) disertacijom: “Teatrabilni oblici folklora u Hrvatskoj”. Od 1976. godine radi na Institutu za etnologiju i… Pročitaj sve »

dr. sc. Zorica Vitez

U Zagrebu je završila osnovnu školu, gimnaziju, školu za ritmiku i ples, te sudij etnologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Poslijediplomski studij završila je na istom fakultetu magistarskim radom Problem pokusnog braka kao tradicijske ustanove kod Hrvata i Srba (1971.), a disertaciju Spomen – obilježja žrtvama prometnih nesreća obranila je 1985. godine na Filozofskom fakultetu u Ljubljani…. Pročitaj sve »


Stjepan Stepanov

Stjepan Stepanov rođen je u Osijeku 30. siječnja 1901. godine. U gradu na Dravi završio je osnovnu školu i klasičnu gimnaziju, a ovdje je naučio i svoje prve note. 1915. godine Stepanov je započeo svoj glazbeni put. 1918. godine Stepanov odlazi u Budimpeštu, kako bi nastavio svoje glazbeno usavršavanje.  Krajem 1918., po završetku Prvog svjetskog… Pročitaj sve »

dr. sc. Joško Ćaleta

Joško Ćaleta (Trogir, 1964.), etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent. Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, a magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada). Od 1997. godine zaposlen je u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Bavi se sakupljanjem, zapisivanjem i znanstvenim proučavanjem hrvatske tradicijske glazbe, posebice glazbom mediteranskog i dinarskog… Pročitaj sve »

Prim. dr. Antun Jurica

Prim. dr. Antun Jurica rođen je u Lastovu 1923. godine. Medicinski fakultet završava 1954. godine u Zagrebu. Nakon jednogodišnjeg staža u Splitu, prihvatio je poziv lastovske općine i u rodnom je mjestu vodio zdrastvenu službu kroz cijelo desetljeće. Aktivno je sudjelovao u javnom životu mjesta. Početkom 1965. prešao je u Opću bolnicu Split, a nakon… Pročitaj sve »


Ivan Lović

Rođen je 14. prosinca 1984. godine u Đakovu, cijeli život provodi u Gorjanima. Gimnaziju završava u Đakovu, a trenutno je apsolvent Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Godine 1998. postaje član KUD-a “Gorjanac” iz Gorjana i aktivan je i danas. Od prosinca 2006. do lipnja 2009. godine bio je potpredsjednik KUD-a “Gorjanac”, a od lipnja 2009. godine… Pročitaj sve »Na vrh