Ivan Lović

Rođen je 14. prosinca 1984. godine u Đakovu, cijeli život provodi u Gorjanima. Gimnaziju završava u Đakovu, a trenutno je apsolvent Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Godine 1998. postaje član KUD-a “Gorjanac” iz Gorjana i aktivan je i danas. Od prosinca 2006. do lipnja 2009. godine bio je potpredsjednik KUD-a “Gorjanac”, a od lipnja 2009. godine do danas je općinski načelnik Općine Gorjani. Od 2004. godine svira gajde, a ubrzo počinje svirati i tamburu samicu. Redovno prati ljelje iz Gorjana svirkom na gajdama prilikom održavanja ophoda na blagdan Duhova i kod scenskih prikaza. Spominje se među sviračima gajdi u Hrvatskoj u Rješenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti nematerijalnog kulturnog dobra: “Umijeće izgradnje i sviranja gajdi i duda na području istočne i sjeveroistočne Hrvatske” iz ožujka 2008. godine.

Dosad je objavljivao radove u Reviji “Đakovačkih vezova” i Znanstveno-stručnom časopisu “Poljoprivreda”. I dalje se aktivno bavi folklorom, istraživanjem tradicijskog života i povijesti svoga kraja te surađuje s brojnim institucijama i udrugama iz cijele Hrvatske.

Rad
Gorjanske ljelje

Knjiga prati gorjanske ljelje od samih početaka do kraja 2011. godine. Podijeljena je u devet poglavlja od kojih se sedam odnosi konkretno na opis cjelovitog običaja ljelja. Zapise o ljeljama možemo podijeliti na dva dijela. Prvi dio se odnosi na ophode ljelja s kraja 19. i početka 20. stoljeća pa sve do 1966. Drugi dio… Pročitaj sve »


Na vrh