Martina Šarić

Kratki životopis. Ovdje upisati otkad sudjeluje u plesu i eventualno zanimanje (prethodno obrisati ovaj tekst)

Sudionik je rođen 11.11.1995., po zanimanju . Aktivan je od do .

Uloga:

Lijepe maškare

Povorku lijepih maškara čine uglavnom žene, nešto manje djeca, rodom s Lastova ili udane za Lastovce i žive u Lastovu. U povorci hodaju posve jednako odjevene po dvije žene – u parovima, često prijateljice ili rođakinje. Svaki par sebi smišlja i šije kostim koji se u pravilu odijeva samo jednom, na pokladni utorak. Kostimiraju se… Pročitaj sve »

Ples:

Kolo lijepih maškara

Lančani ples s mačevima ili rupčićima sastavni je dio pokladnog zbivanja na Lastovu. Glavne karakteristike tog plesa su da se skupina plesača ili plesačica kreće jednostavnim plesnim trokorakom tvoreći različite geometrijske oblike. Plesačice su međusobno povezane rupčićima tako da jedna drži jedan, a druga drugi kraj rupčića. Rupčići su prema povjesničarima plesa zapravo supstituti za… Pročitaj sve »

Običaj:

Lastovski poklad

Pokladno razdoblje na otoku Lastovu počinje blagdanom Sv. Antuna 17. siječnja i traje do Čiste srijede. Iznimno, ako se tako pokladarsko društvo dogovori, balo (plesne večeri koje se održavaju samo u pokladno vrijeme) može početi već od blagdana Sv. Tri kralja. Na Sv. Antuna, bez obzira koji je to dan u tjednu, održava se prvo… Pročitaj sve »


Na vrh