Moštra Žrnovo

Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima u kojima je mačevanje sporedno ili ga uopće nema, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki plesač drži vršak mača onog ispred ili iza sebe. Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju različite plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine. Neke figure karakteristične su za gotovo sve lančane plesove diljem Europe, a neke su pak specifične samo za određeni lokalitet odnosno kumpaniju.

 

Tekst je u pripremi :)

Običaj
Blagdan sv. Roka

Blagdan zaštitnika Postrane, svetog Roka, jedan je od najvažnijih javnih događaja u godišnjem kalendaru ovog žrnovskog zaseoka. Slavi se 16. kolovoza, dan nakon Vele Gospe. U središtu događaja je svečana misa koja se održava u predvečerje ispred crkve svetog Roka. Svečani obred uključuje procesijun (knjiž. procesija) koji u kružnom obliku prolazi kroz zaseok pronoseći ulicama… Pročitaj sve »

16.

Kolovoz

2013.

Lokalitet
Žrnovo

Žrnovo je ruralno naselje na istočnom dijelu otoka Korčule. Kao i većina starijih ruralnih naselja na otoku, zaklonjeno je od mora, u prostranoj kotlini koja obuhvaća nekoliko velikih bazena plodne zemlje. Čine ga četiri zaseoka: Prvo selo, Brdo, Kampuš i Postrana, organizirana oko obradivih površina koje su u prošlosti bile temelj gospodarstva sela. Vinogradarstvo i… Pročitaj sve »

Nositelj
Uloge

    Na vrh