Kolo bijelih maškara

Na poluotoku Pelješcu se u vrijeme poklada u Putnikovićima izvodi mačevni ples – kolo bijelih maškara ili bal u maškare. Ples izvodi muška maskirana skupina tzv. bijele maškare, pleše se u obliku kontaradance, odnosno, u dva nasuprotna reda. Polovica bijelih maškara glumi ženske, a druga polovica muške uloge u pokladnoj svadbenoj povorci i plesu. Mačeve nose samo oni koji izvode muške uloge. Prema koreografskom obliku i podjeli uloga izvođača taj ples pripada skupini tzv. svadbenih mačevnih plesova. Izvodi se uz instrumentalnu pratnju mješnica. Samom plesu na guvnu prethodi predstavljanje mladoženje i mlade.

Povorka bijelih maškara u parovima dolazi na guvno. U paru idu muška maškara sa mačem i ženska maškara. Djevojke odjevene u narodne nošnje, slijede iza njih, također u parovima te se smještaju najčešće izvan guvna u polukrug. Redar, uloga u muškim maškarama s crvenom trakom uzduž nogavice, jednim stupanjem noge daje znak da su svi na mjestu te se parovi razdvajaju (ženske maškare odvajaju ruke od muških maškara). Drugim stupanjem noge muške i ženske maškare se okreću jedni prema drugima, tako da formiraju dva nasuprotna reda i okrenuti su licem u lice, svatko prema svom paru. Redar treći put stupne nogom na što muške maškare izvlače mačeve te ih naslanjaju na rame. Redar četvrti put stupne nogom na što se i muške i ženske maškare četiri koraka odmaknu unazad. Slijedi predstavljanje mladoženje i mlade. Redar odlazi do mlade (ženska maškara u ružičastoj košulji, okićena zlatnim nakitom), nakloni joj se, uzme ju „pod ruku“ i odvede do stolice na koju ona sjeda. Redar joj se nakloni pa odlazi do mladoženje (muška maškara s bogato izrađenom maramom vezanom preko ramena). Mladoženju također vodeći „pod ruku“ dovodi do stolice smještene uz mladu, na koju mladoženja nakon obostranog naklon, sjeda. Zatim redar provjerava svoje plesače tako da odlazi od jednog do drugog susrećujući se s njima licem u lice te ih provjerava jesu li jednako udaljeni jedni od drugih. Prvo počinje od muških maškara. Kad su obje vrste (i muške i ženske maškare) postavljene kako treba, zamahuje mačem te odlazi prema mladoženji. Mladoženja ustaje pa s redarom izvija mač u zraku. Redar odlazi na svoje mjesto, a mladoženja još jednom provjerava maškare. Nakon provjere, mladoženja odlazi do mlade, naklanja se te je pod ruku vodi do njenog mjesta u ženskim maškarama i uz naklon se vraća na svoje mjesto. Muške maškare sada drže mačeve u zraku, a svirač jednim stupanjem noge daje znak za početak plesa.

Ples se izvodi tako da dvije nasuprotne linije maškara (muška i ženska) plešu jedni prema drugima, zatim mijenjaju strane i smjer kretanja. Jači udarci nogom muških maškara znače kraj plesa. Na kraju plesa maškare se nalaze kao na početku, u dva nasuprotna reda okrenuti licem u lice. Redar daje znak stupanjem noge da se maškare odvoje krećući se 4 koraka unazad. Maškare skidaju bijele maske, spremaju je u šešir ili zatiču za pas i počinje ples s djevojkama – polka. Prvi po djevojku odlaze mladoženja i mlada, zatim ostale maškare. Parovi plešu sve dok mladoženja ne vikne komandu „U kraj!“. Tada se parovi slažu u kolo. Najprije se smješta barjaktar sa svojom djevojkom, a s njegove desne strane u kolu dolazi par koji čine njegova ženska maškara s djevojkom i tako redom sve maškare s djevojkama dok se ne formira kolo koje izgleda: muška maškara + djevojka – ženska maškara + djevojka – muška maškara + djevojka itd. Mladoženja brine da su svi na svojim pozicijama, on vodi računa o kolu. Potom daje komandu „Jedna naprijed!“. Tada djevojke napuštaju svog plesača te odlaze do slijedećeg. Komanda „Jedna naprijed!“ se ponavlja tri do četiri puta. Potom mladoženja povikne komandu „Svaka svome!“, na što djevojke napuštaju svog trenutnog partnera te, krećući se u krugu korakom polke, vraćaju se svom prvom plesnom partneru. Mladoženja zatim daje komandu „U dvoje!“ na što se muški i ženski par bijelih maškara približavaju, pri čemu je muška maškara s djevojkom na rubu kola, a ženska maškara unutar kola, ali su blizu. Slijedi komanda „Promijeni!“ koja se ponavlja četiri puta. Djevojke u parovima zamijene partnere tako da se djevojka muške maškare zavrti i odlazi ženskoj maškari. Potom ženska maškara s djevojkom plešući odlazi na mjesto muške maškare na rub kola, a muška maškara odlazi unutar kola. Nakon četvrte komande „Promijeni!“ djevojke plešu opet sa svojim prvim plesnim partnerima, a parovi oblikuju kolo. Posljednja komanda je „Šetnja!“ prilikom čega plesanje polke prestaje, plesač vodi pod ruku svoju plesačicu, barjaktar uzima barjak kod domaćina te u koloni izlaze sa guvna. Slijedi čašćenje za stolom punim hrane i pića te druženje s domaćinima sela. Nakon toga se zahvaljuju domaćinima na gostoprimstvu i čašćenju te povorka bijelih maškara odlazi u iduće selo.

Autor: Valentina Vitković


Običaj
Ophod bijelih maškara u zadnju nedjelju poklada

Bijeli maškari naziv su pokladnog običaja mjesta Putnikovići na poluotoku Pelješcu. Običaj se zasniva na legendi, koja potječe iz doba vojnih pohoda na ovim područjima (spominjala se turska vojska, no ta činjenica nije potvrđena). Ovim prostorima su prolazile brojne vojske te su mnogi Pelješčani bili zarobljeni i odvedeni. Među njima je bio i mladić iz Putnikovića,… Pročitaj sve »

15.

Veljača

2015.

Lokalitet
Putnikovići

Putnikovići su slikovito mjesto u središnjem dijelu poluotoka Pelješca, 17 km sjeverozapadno od Stona, na nadmorskoj visini od 156 m. Broji oko 360 stanovnika. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, uzgojem vinove loze, ribarstvom, školjkarstvom, ali i turizmom. Samo mjesto je podijeljeno na više zaselaka od kojih se neki nalaze iza obližnjih brežuljaka, a neki su… Pročitaj sve »

Nositelj
KUD Putniković

Kulturno umjetničko društvo „Putniković“ osnovano je 1996. godine. Iste godine je obnovljen stari pokladni običaj Ophoda bijelih maškara, koji se prije toga posljednji put održao 1964. godine. Društvo broji oko 50 aktivnih članova, većinom mlađe populacije iz malog mjesta Putnikovići. Otkada je osnovano Kulturno umjetničko društvo „Putniković“, bilježi brojne zapažene nastupe. Svake godine se u… Pročitaj sve »

Uloge
 • Pucač iz kubure

  Pucač iz kubure je mještanin koji ima kuburu. On prati povorku bijelih maškara tijekom ophoda po selima te pucnjem iz kubure najavljuje njihov dolazak u selo i odlazak iz sela. Već dugi niz godina to je mještanin Tonći Vitković.

 • Miješničar

  Predvodi povorku bijelih maškara.  Tijekom kola bijelih maškara svira na mijehu ili miješnicama, a polku prati svirkom na lijerici.

 • Mlada

  Mlada je jedina istaknuta uloga u ženskim maškarama. Odjevena je u ružičastu košulju i bogato ukrašena zlatnim nakitom (ogrlice i narukvice). U povorci bijelih maškara ide u paru s mladoženjom.

 • Mladoženja

  Mladoženja je također uloga u muškim maškarama. Odjeven je u  bijelo odijelo, a preko prsiju nosi vezanu ljubičastu ili modru maramu bogato oslikanu cvjetnim uzorkom. U povorci bijelih maškara ide u paru s mladom.

 • Redar

  Redar je druga uloga u muškim maškarama. Odjeven je u bijelo odijelo, a na hlačama duž nogavica ima crvenu usku traku. Njegov zadatak je održavanje reda u povorci bijelih maškara te se na njegov znak izvode ritualne radnje (predstavljanje mladoženje i mlade) prije samog plesa.

 • Barjaktar

  Barjaktar je prva uloga u muškim maškarama. Odjeven je u crveno odijelo. Nosi barjak u ophodu i do početka plesa kada ga daje domaćinu na čuvanje. Po završetku plesa barjak  ponovno preuzima i iza miješnjičara predvodi povorku u ophodu.


Na vrh