Putnikovići

Putnikovići su slikovito mjesto u središnjem dijelu poluotoka Pelješca, 17 km sjeverozapadno od Stona, na nadmorskoj visini od 156 m. Broji oko 360 stanovnika. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, uzgojem vinove loze, ribarstvom, školjkarstvom, ali i turizmom. Samo mjesto je podijeljeno na više zaselaka od kojih se neki nalaze iza obližnjih brežuljaka, a neki su uz samu pelješku cestu.

U Putnikovićima postoji više crkava: Župna crkva sv. Marije Magdalene iz 16. stoljeća, a u današnjem obliku je iz 19. – 20. stoljeća, zatim barokna crkvica sv. Ane iz prijelaza sa 16. na 17. stoljeće, crkva Gospe od Rozarija posvećena 1569. godine s ugrađenom rimskom stelom iz 1. – 2. stoljeća, barokna crkva sv. Trojstva ( crkva sv. Nedjelje ) iz 16. stoljeća, te crkva sv. Mihajla ( sv. Mihovila ) u Dubravi sa prijelaza iz 15. na 16. stoljeće.

 

 

Običaj
Ophod bijelih maškara u zadnju nedjelju poklada

Bijeli maškari naziv su pokladnog običaja mjesta Putnikovići na poluotoku Pelješcu. Običaj se zasniva na legendi, koja potječe iz doba vojnih pohoda na ovim područjima (spominjala se turska vojska, no ta činjenica nije potvrđena). Ovim prostorima su prolazile brojne vojske te su mnogi Pelješčani bili zarobljeni i odvedeni. Među njima je bio i mladić iz Putnikovića,… Pročitaj sve »

Ples
Kolo bijelih maškara

Na poluotoku Pelješcu se u vrijeme poklada u Putnikovićima izvodi mačevni ples – kolo bijelih maškara ili bal u maškare. Ples izvodi muška maskirana skupina tzv. bijele maškare, pleše se u obliku kontaradance, odnosno, u dva nasuprotna reda. Polovica bijelih maškara glumi ženske, a druga polovica muške uloge u pokladnoj svadbenoj povorci i plesu. Mačeve… Pročitaj sve »

Korisni linkovi

Na vrh