Pupnat

Pupnat je naselje u sastavu Grada Korčule, Dubrovačko-neretvanska županija. Nalazi se u unutrašnjosti otoka Korčule.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 433 stanovnika te 125 obiteljskih kućanstava.

Pupnat je jedno od pet starih naselja, koje je bilo u svojoj prošlosti a tako je ostalo i sada, najmanje na otoku Korčuli. Nalazi se u unutrašnojisti otoka gotovo podjednako udajeno od mora u Pelješko-korčulanskom i Lastovskom kanalu na nadmosrskoj visini većoj od 300 m. Od grada je Pupnat udaljen oko 15 km. Pupnatsko naselje smješteno je uz kraj privlačne visoravni uz padine brežuljkastih uzvisina Velog vrha, Oćaka i Vele strane upravo tamo gdje je otok Korčula najgorovitiji i najuži. Pupnat je okrenut prema jugu i neznatnom izduženom polju koje nosi zanimljiv naziv Plasa.

Stariji ljudi Pupnata pripovjedaju da se prvotna lokacija Pupnatskog naselja nalazila nešto sjevernije od sadašnje i da se od nje moglo osmatrati more u Pelješko-Korčulanskom kanalu. Takav lokalitet koji se s mora vidio bio je nedovoljno strateški utemeljen pa je mogao postati meta napada pomorskih gusara koji su upravo u tim vodama kroz sva razdoblja korčulanske povijesti naječešće operirali. Iz razloga dakle veće sigurnosti od neprijatelja te zbog boljih klimatskih i gospodarskih uvjeta stari su Pupnaćani odabrali sadašnji lokalitet i premjestili se te tu utemeljili svoje naselje Pupnat.

Običaj
Blagdan Gospe od sniga

Tekst je u pripremi :)

Ples
Kumpanija Pupnat

Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima u kojima je mačevanje sporedno ili ga uopće nema, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki plesač drži vršak mača onog ispred ili iza sebe. Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju različite plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine…. Pročitaj sve »

Korisni linkovi

Na vrh