Gorjani

Selo Gorjani nalazi se u Osječko – baranjskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Mjesto leži na nadmorskoj visini od oko 120 m.

Prvi spomen Gorjana potječe iz isprave hrvatsko – ugarskoga kralja Bele III (IV) od 1244. godine. U toj ispravi spominje se zemlja Gora (terra Gora). Istu zemlju i narod (populi de Garra) spominje i druga kraljeva darovnica od 1269. godine, u kojoj Bela III čitav gorjanski posjed predaje u vlasništvo feudalne obitelji Duružmića, kasnije Gorjanskih. Da se selo brzo i značajno razvijalo pod novim vlastelinima, svjedoče nam povijesni izvori iz 1283. kao possessio Gara (posjed Gorjanski), 1367. kao civitas Gara, a 1386. kao oppidum Gara (trgovište i grad Gorjani). u tom hrvatskom i ugarskom kraljevskom mjestu, Gorjanski uređuje gradski trg, a već prije je tu smješten i dominikanski samostan te kasnije župna crkva i samostan. Od 13. stoljeća na dalje povijest Gorjana pokazuje kontinuirani tok naseljenosti.

Dolaskom turske vlasti u Gorjani, Turci su prvo porušili zatečenu garsku gradinu i dominikanski samostan. Poštedjeli su samo staro kršćansko groblje i tamošnju crkvicu sv. Petra. O veličini i stanovništvu turskih Gorjana nemamo mnogo sačuvanih podataka.

 

 

Običaj
KUD Gorjanac, blagdan Duhova, svibanj 2013. (foto: Marina Blagaić Bergman)Ophod gorjanskih ljelja

Običaj ljelja je proljetni ophod koji se održava jednom godišnje, na katolički blagdan Duhova. Crkva tada obilježava silazak Duha Svetoga na Mariju i apostole. Duhovi ili Pedesetnica slave se 50 dana nakon Uskrsa i dolaze između 10. svibnja i 13. lipnja. Blagdan se slavi dva dana: nedjeljom (Duhovi ili Dovi, prvi dan Duhova) i ponedjeljkom… Pročitaj sve »

Ples
KUD Gorjanac, blagdan Duhova, svibanj 2013. (foto: Marina Blagaić Bergman)Kolo gorjanskih ljelja

U kući domaćina slijedi obredna igra, odnosno sve djevojke pjevaju određene pjesme, a kraljevi izvršavaju pojedine naredbe iz tih pjesama, dok kraljice stoje na mjestu. Ako su kraljevi sjedili na stolicama, tada obredna igra počinje pjesmom: Ustante se kralju, ustante se kralju, ljeljo! Kraljevi ustaju sa stolica, nakon toga pjevaju sljedeći stih, a ako nisu… Pročitaj sve »

Korisni linkovi

Na vrh